Er du bevidst om valget af dine skønhedsprodukter ?
Har du svært ved at gennemskue dine hudpleje og hårpleje produkter? Synes du også at ingredienslisterne er uoverskuelige? Og hvad skal du egentlig være opmærksom på?
Jeg har selv stået og prøvet at gennemskue ingredienslisten gang på gang. Konstant været på udkig efter de rigtige ingredienser, og konstant været på vagt for de kritiske og unødvendige ingredienser.
Skin and Beauty Nutritionist
I forbindelse med min uddannelse som Skin and Beauty Nutritionist, blev jeg ekstra opmærksom på de forskellige ingredienser. Jeg har altid været meget opslugt af selv at undersøge tingene – og i den grad undret mig over, at der ikke var mere fokus på indholdet i det vi smører vores hud med. Bare fordi det fosvinder ind i huden, er det jo ikke ens betydning med at det er pist væk. Tværtimod, så trænger det netop ind i vores hud – som er kroppens største organ, og opholder sig i vores krop og organer. De dårlige ingredienser, kan desværre ophobe sig i vores organer og skabe ubalance.
Naturlig hudpleje og hårpleje – Betal mere og få mindre
Nå, men derfor synes jeg lige du skal læse med her – for det er IKKE ligegyldig hvilke hudpleje og hårpleje produkter vi bruger på os selv og vores børn. Jeg har i dette blog indlæg fundet 5 ingredienser, som jeg synes man bør være opmærksom på og gerne undgå.
Med betal mere og få mindre mener jeg at du bør betale mere for din hudpleje for at få færre (læs: ingen), skadelige ingredienser i dine skønhedsprodukter. De naturlige skønhedsprodukter er ofre mere drøj i brug, og vil derfor holde mindst ligeså lang tid.
Mineralsker olier
Mineralske olier kan du både finde i billige og dyre hudpleje produkter. Som en start, synes du måske at det lyder som en fin ingrediens, fordi vi forbinder mineraler med noget godt. Men mineralske olier er ikke godt. Det skal lige siges at vi ikke må forveksle det med fx Mineralsk Makeup. Det er IKKE det samme. Mineralsk makeup er makeup med knuste mineraler fra jorden og er ikke den olie, som jeg taler om her.
Tværtimod – mineralolie kaldes også for råstoffer, som fx. paraffin, petrolatum og vaseline.
Mineralolie er meget billig at fremstille, og ses især ofte i læbepomader.
Når vi taler om læbepomader, er det ret væsentligt at undgå denne ingrediens, da vi nærmest spiser vores læbepomade i vinterhalvåret – hvis du dagligt bruger en læbepomade.
Det vil sige, at den mineralolie nu ikke kun er på huden, men at vi nu også indtager den – og det kan være problematisk, da det ophober sig i kroppen og potentielt kan være kræftfremkaldende.
Det er ikke helt ligeså problematisk, hvis det er i hudpleje produkter – da det ‘kun’ lægger sig på huden.
Men her kan det give andre udfordringer.
Mineralolier lægger sig som en hinde på huden, og gør det svært for de andre gode aktive ingredienser, at trænge ind i huden. Mineralolie indeholder INGEN vitaminer, næring eller fedtsyre. De er tilmed miljøbelastende og forurener vores jord og vand.
Nogen vil sige, at mineralolie giver beskyttelse, da den lægger sig som en tynd hinde på huden – og det kan også diskuteres, men desværre stopper den også huden til, og forhindrer vores hud i at ånde frit.
Din hud kan blive ret afhængig af det, da den først oplever en umiddelbar blødhed, men med tiden, vil du opleve at du bliver nødt til at smøre gang på gang. Når huden er blevet afhængig af mineralolien, skal du smøre for at opnå blødhed, og når du stopper, vil din hud reagerer med at skalle, blive tør og eventuelt livløs. Jeg har også nogen kunder, som oplever urenheder og tilstoppede porer. Dette har jeg også selv oplevet, og det kan vi da heldigvis komme til livs.
Og nu tænker du måske, jamen hvad gør jeg så?
Det er en rigtig god ide, at få skiftet dine hudpleje produkter ud – med hudpleje produkter UDEN mineralske olier. Både din håndcreme, din læbepomade, din ansigtsmaske og din generelle hudpleje.
DU bør tjekke dem efter for disse:
- Petrolatum
- Paraffinum liquidum
- Paraffin
- Cera microcristallina/Microcrystalline wax
- Ceresin
- Mineral oil
- Ozokerite
- Eller synthetic wax
Hvordan reagerer din hud, på mine hudpleje tips?
Når du så skifter over til hudpleje uden mineralske olier, kan du opleve at din hud vil afgifte sig selv. Det vil sige at den renser ud. Og for at rense de tidligere giftstoffer ud, kan du opleve bumser og urenheder. Det skal nok gå over, så længe du bliver ved med at bruge de rene hudpleje produkter, der er uden mineralolie. Huden vil med tiden, finde balancen igen og du vil opleve at den kan ånde igen.
Hvis du fx ønsker en læbepomade uden mineralolie, er Lip Treat fra Evolve Organic Beauty et rigtig godt bud. Jeg har nøje udvalgt alle mine produkter på shoppen, uden mineralolie, da jeg ikke ønsker hverken min eller mine kunders hud skal udsættes for det.
Shampoo og ansigtsrens er ofte ofre for kemikalier
De mest almindelige sæbestoffer er SLS/SLES. De ses både i shampoo, kropssæber og hudpleje produkter – her især ansigtsrens. Sågar finder du dem også i din tandpasta, din håndsæbe og ikke mindst dine babyprodukter.
Sæbestoffer er dem der får vores skønhedsprodukter til at skumme, og sørge for at opløse fedt og snavs.
Men hvorfor bør vi undgå disse slags sæbestoffer?
Lige netop SLS/SLES virker hudirriterende og skaber ubalance i huden. Det kan resultere i at din hud opleves tør, kløende og irriteret. Det kan endda give allergi. SLS/SLES kan være hormonforstyrrende og forårsage hårtab.
SLS/SLES i shampoo, kan ødelægge dit hårs beskyttende overflade. Dit hår vil opleves mindre modstandsdygtig over for ydre påvirkninger, da det vasker dit hårs naturlige proteiner ud.
Generelt er problemet med sulfater som SLS/SLES, at de er for effektive. De fjerner din huds eller hovedbundens naturlige sebum (altså din naturlige olie), og derfor kan huden opleves tør og irriteret.
Vi har både i vores hovedbund og på vores hud, en naturlig barriere af olier, som er rigtig vigtig for os. Den beskytter huden, og især med hår – sørger den for at håret er beskytte og glansfulgt.
Når vores egne naturlige olier bliver vasket væk dagligt, kan vi opleve de ovennævnte ting, men også opleve at håret eller huden faktisk skaber en overproduktion af sebum (olie) og derved opleves fedtet. Det gør den fordi huden prøver at kompenserer for tabet af sebum.
Hvordan får jeg et sundt hår og en sund hud ?
Du skal helst undgå SLS (Sodium Lauryl Sulfat) og SLES (Sodium Laureth Sulfat) i dine hudpleje og hårpleje produkter, da det er dem, som skaber mest ravage. Heldigvis findes der mildere og bedre sæbestoffer som fx. Sodium Coco Sulfat, der er udvundet af kokos, og IKKE virker udtørrende på huden.
Vælg derfor naturlige og økologiske produkter med Without.dk !
Både vores hud og hår har brug for fugt og olier. Og derfor har jeg virkelig gjort mig umage med, at vælge produkter UDEN SLS/SLES. Ved at bruge en eksempelvis en shampoo med et blidt, ikke-strippende skummiddel, såsom førnævnte sodium coco-sulfat, får du en fantastisk rensning af håret, mens du holder din hovedbund i en naturlig og sund balance.
Innersense hårpleje produkter er netop valgt, fordi de er uden SLS/SLES. Og det samme er resten af mit sortiment. Innersense produkterne er økologiske og nærer, renser og skaber balande, helt uden de skrappe kemikalier. Dertil er Innersense produkterne drøj i brug.
Syntetisk konservering!
Parabener er et meget omtalt emne – stadigvæk. Parabener er syntetisk konservering, som gør at hudpleje produkter har en lang holdbarhed. Derfor når man vælger hudpleje produkter, som er naturlige, så er der ikke lige så lang tid holdbarhed, da de er uden syntetisk konservering. Så vidt mulig bør du vælge produkter uden parabener.
Hvad gør parabener ved vores hud?
Parabener bliver optaget i vores hud, og fungerer som et kunstigt østrogen – desværre er parabener fundet i brystkræftceller.
Der findes rigtig mange parabener, og det kan være svært at finde rundt i. For det er ikke alle parabener der er lige farlige og problematiske. Nogle er endda godkendte i en vis mængde. Mange er også mest problematiske, hvis de bliver sat sammen med andre skadelige ingredienser = en cocktail effekt. Dog vil jeg til hver en tid undgå dem mest muligt.
De vigtigste parabener at undgå er propyl- og butylparaben.
Undgå formaldehyd og formaldehyde-frigørere
i dine skønhedsprodukter
Formaldehyd er et meget billigt konserveringsmiddel, som kan skabe en del ravage. Det kan være skyld i hudirritation, og ekstrem tør hud. Heldigvis er der en del fokus på, at vi i dag skal undgå det, men desværre findes der også dem der kaldes for ‘formaldehyd-frigørere’. Det er de stoffer, som omdannes til formaldehyd, når det fx kommer i kontakt med vand.
Det er ret ofte at skønhedsprodukter indeholder vand, så derfor er det SUPER vigtigt at undgå begge – altså formaldehyd og formaldehyd-frigørere.
I EU er formaldehyd klassificeret som mistænkt for at være kræftfremkaldende. Formaldehyd er et såkaldt CMR-stof, og kan give allergi.
Formaldehyd finder du også ofte i neglelak, da det er med til at hærde lakken.
Find neglelak UDEN formaldehyd her på min shop!
Disse bør du undgå:
- Formaldehyd
Formaldehyd-frigørere:
- Benzylhemiformal
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
- 5-bromo-5-nitro-1,4-dioxane
- Diazolidinyl urea
- DMDM hydantoin
- Imidazolidinyl urea
- Methenamine
- Paraformaldehyd
- Sodium hydroxymethylglycinate
- Quaternium-15
- Iodopropynylbutylcarbamat (IPBC)
Silikone i hårpleje og hudpleje produkter
Silikone deles op i 3 kategorier:
- IKKE vandopløselig
- Vandopløselig
- Næsten vandopløselig
Silikone giver en beskyttende effekt på overfladen, men har en del bivirkninger:
- Allergi-fremkaldende
- Dit hår kan virke tungt og livløst
- Afhængighed, så hår eller hud kan kræve mere, for at opnå samme effekt.
- Hår eller hud kan med tiden ikke optage andre gode aktive ingredienser, da det er fyldt op med billig silikone.
Derfor skal silikone være VANDOPLØSELIG. Eller så skal du gå efter hudpleje og hårpleje produkter, som er silikone-frie.
På Without.dk finder du kun skønhedsprodukter, hvor der er taget et bevidst valg heromkring. Enten er de uden eller også er det vandopløselige.
Resumé for din huds bedste
Slutteligt vil jeg bare lige opsummere, hvad dette indlæg omhandler.
Jeg går ind for at man træffer bevidste valg, og at vi søger den hjælp der findes. Det jeg ønsker med dette indlæg er at lære dig noget om hudpleje og hårpleje du måske ikke vidste i forvejen. Netop at der findes et hav af skadelige ingredienser i vores skønhedsprodukter, og at dem bør du undgå, hvis du vil have det bedste til din hud.
Vi har i dag været forbi 5 ingredienser du, efter min mening, bør undgå. Nemlig:
- Mineralolie
- SLS/SLES
- Parabener
- Formaldehyd / Formaldehyd-frigørere
- Silikone
Det er bestemt ikke alle. Der er nogle flere jeg ville gå uden om, heriblandt eksempelvis Methylisothiazolinone og kortison (steorid eller binyrebarkhormon). Dem vil jeg eventuelt komme ind på i et andet blogindlæg.
Tak fordi du læste med denne gang. Har du spørgsmål, tag da endelig fat i mig.